сряда, 28 юли 2010 г.

Анотация на "Без идоли"

Анотация на сборник с критически статии „Без идоли – критика и есета”
с автор Мария Чулова

„Без идоли” е сборник с критически наблюдения, който е полезен за учащи и преподаватели, хора със задълбочени интереси по художествена литература и читатели на други критици.
За читалищните и училищните библиотеки „Без идоли” ще допринесе за откриването на отговори на читателите, които разработват доклади, участват в литературни формации, училищни клубове, подготвят се за конкурси и участия в конференции, имат желание да представят творчеството на известни и позабравени автори пред свои колеги, могат да разширят кръгозора на свои близки и да потърсят коректив на официалните представи. Може да е полезен на журналисти, които се стремят да доизградят гражданската си позиция и да отхвърлят идолопоклонничеството. Социолози и политолози ще проявят интерес към есето, дало заглавието на книгата – „Възможно ли е да бъдат преодолени идолите на Франсис Бейкън?”.
Авторите, които представям в сборника – Валери Петров, Йордан Радичков, Димитър Димов, Ивайло Петров, Васил Попов, Цветан Стоянов, дават своя автентичен принос към уникалния фонд на българската култура. През 2010г. всички те имат годишнини, които отбелязваме с критически прочити. Единственият жив сред тях е Валери Петров. Всички те са родени през ХХ век.
Чуждестранната литература е представена с отделни автори – Франсис Бейкън, философ, отричащ идолите, Данте Алигиери, Петрарка, Шекспир, Гогол и Чехов.
Прочитът е интеркултурен и интердисциплинарен. Стремежът е да се разгранича от кабинетните учени, които налагат критерии за единствена наука. Имам желание да продължа този труд в насока към темата Пловдивския театър и антитоталитаризма в града и областта.
Желая да открия симпатизанти сред онези читатели, които са открили душите си да учат и черпят идеи от „Без идоли”. Тук дипломите за висше образование не са задължителни. Този сборник ще оформи нов списък на литературни произведения и литературоведски изследвания, ще даде идеи на други автори да продължат незавършеното от мен.
Благодаря на всички, които помогнаха за издаването на „Без идоли”!
На 15 ноември 2010 година сборникът с критика и есета "Без идоли" още не е издаден.
С него участвах в конкурса за финансиране на книга, организиран от Дирекция "Култура" на Община Пловдив. Бяха одобрени за издаване други девет книги. На 14 ноември получих писмо от Дирекция Култура, с което ми позволяват да си получа предадените текстове за участие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар